sunnuntaina, heinäkuuta 29, 2007

Mielenosoitus Meksikon suurlähetystöllä 1.8.

Loppu repressiolle Etelä-Meksikossa!

Kesäkuussa 2006 Oaxacassa, Etelä-Meksikossa nousi laaja kirjo ihmisiä vastarintaan kuvernööri Ulises Ruizin korruptoitunutta ja repressiivistä hallintoa vastaan ja alkoi rakentaa vanhan vallan tilalle itsehallintoa. Taistelu on saanut laajaa kansainvälistä huomiota, ja huolimatta kaikista tukahduttamistoimista – pidätyksistä, tekaistuista syytteistä, mustamaalauksesta, murhista ja kidutuksesta – taistelu jatkuu edelleen.

Tilanne kärjistyi uudelleen 16.7.2007.Oaxacan hallitus järjestää joka vuosi Guelaguetza-juhlan, jossa intiaanit esittelevät kulttuurejaan, liput vastaavat paikallisten köyhien kuukausipalkkaa, ja rahat menevät järjestäjien taskuun. Termi "guelaguetza" kuvaa alunperin alkuperäiskansojen tapaa antaa ja saada apua - ilmaiseksi.

Tänä vuonna Oaxacan kansojen kokous APPO järjesti toista kertaa "Guelaguetza popularin", joka oli kaikille avoin ja ilmainen. APPOlaiset päättivät pitää tilaisuuden Oaxacan ulkoilma-auditoriossa. Kun tuhannet ihmiset olivat saapumassa 16.7.2007 paikalle, poliisi hyökkäsi äärimmäisen väkivaltaisesti mäelle, jolla juhla pidettiin.

Hyökkäyksen seurauksena yksi kuoli ja 62 pidätettiin. Oaxacassa pidätys tarkoittaa suurella todennäköisyydellä myös kidutusta. Kadonneiden ja haavoittuneiden määrästä ei ole varmaa tietoa. Monta toimittajaa haavoittui

Meksiko pelaa näkyvää roolia kansainvälisessä ihmisoikeuspolitiikassa. Samaan aikaan Meksikon viranomaiset polkevat ihmisoikeuksia räikeästi ja systemaattisesti. Meksiko ei voi jatkaa kaksoisroolinsa pelaamista, vaan sen on noudatettava kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Haluamme tehdä selväksi Meksikon valtion edustajille Suomessa ja kaikkialla maailmassa, ettemme hyväksy Oaxacassa liittovaltion tuella harjoitettua sortoa ja väkivaltaa.Haluamme tehdä selväksi, että ihmiset ympäri maailmaa tukevatOaxacan vastarintaliikkeen pyrkimyksiä, ja vaativat Ulises Ruizin eroa, kaikkien poliittisten vankien vapauttamista ja loppua repressiolle.

Oaxacassa nähty repressio kertoo siitä, miten valtaapitävät pelkäävät todellista demokratiaa. Kun ihmiset hylkäävät roolinsa valtion ja pääoman orjina ja alamaisina ja alkavat kirjoittaa itse omaa historiaansa, rakentaen yhteisöllistä toimintaa jota ei määritä siitä maksettava hinta, turvautuu vanha valta viime kädessä likaiseen sotaan omia kansalaisiaan vastaan. Valtion väkivalta ei kuitenkaan voi pysäyttää Oaxacan oikeutettua taistelua.

Kaikkialla maailmassa ihmisiä hallitaan pelolla taloudellisten intressien vuoksi. Kaikkialla ihmiset myös taistelevat tätä vastaan. Taistelu samojen arvojen ja pyrkimysten puolesta jatkuu myös Helsingissä, esimerkiksi taistelussa kaupunkitilan hallinnasta, prekaarien toimeentulosta tai siirtolaisten oikeuksista.

Tervetuloa mielenosoitukseen Meksikon
suurlähetystölle (Simonkatu 12)
keskiviikkona 1.8. kello 17.

Loppu valtion terrorismille Oaxacassa!
Meksikon kunnioitettava ihmisoikeuksia!
Todos somos Oaxaca!