torstaina, huhtikuuta 19, 2007

Oaxaca Suomen sosiaalifoorumissa

Suomen sosiaalifoorumi kokoontuu kuudetta kertaa

Suomen kuudes Sosiaalifoorumi pidetään lauantaina ja sunnuntaina 21.-22. huhtikuuta ruotsinkielisellä työväenopistolla Arbiksella, osoitteessa Dagmarinkatu 3. Sosiaalifoorumia järjestämässä on noin 70 kansalaisjärjestöä, kirkon tai ay-liikkeen edustajia.

Foorumin päivitetty ohjelma löytyy osoitteesta: http://www.sosiaalifoorumi.fi/. Meksikon ihmisoikeustilanne on esillä monessa seminaarissa, ja foorumissa nähdään myös meksikolainen dokumentti De Nadie (lauantaina klo 11.40-13.30).

Seminaarit Rasismin muodot Meksikossa (lauantaina klo 11.00-12.45) ja Oaxaca ja taistelu tiedonvälityksestä (lauantaina klo 15.45-17.45) valottavat Meksikon tilannetta intiaanien näkökulmasta. Asiantuntijana on Sosiaalifoorumin toinen virallinen ulkomainen vieras, insinööriopiskelija Diego Cruz Martinez, Oaxacasta Meksikosta.

Foorumi alkaa jo perjantaina 20. huhtikuuta klo 17 Kampin Narinkkatorilla maahanmuuttajien B-oleskelulupia vastustavalla mielenosoituksella. Katso lisätietoja: http://b-lupa.net .

Intiaanit Oaxacan yhteiskunnallisessa muutoksessa

Suomen Sosiaalifoorumi kutsuma vieras Meksikosta Diego Cruz Martinez on intiaani ja on köyhästä kotikylästään ainoa, joka on päässyt opiskelemaan insinööriksi. Diego on toiminut alkuperäiskansojen ja opiskelijoiden yhteiskunnallisissa liikkeissä ja on seurannut läheltä Kansojen neuvostoksi (APPO) järjestäytyneiden 365 järjestön toimintaa.

Diego Cruz Martinezin kotiseudulla Oaxacassa Meksikossa on kuohunut viime kesästä, jolloin opettajat ryhtyivät lakkoon korkeita elinkustannuksia, matalaa palkkatasoa ja korruptiota vastaan. Kun poliisijoukot hyökkäsivät Oaxacan keskusaukiolle leiriytyneiden opettajien kimppuun, lakko laajeni laajaksi kansanliikkeeksi, joka vaati kuvernööri Ulises Ruizin eroa.

Kuvernööri pysyi vallassa liittovaltion PFP-joukkojen avulla. Syksyn mittaan Oaxacassa oli yhteenottoja ja satoja ihmisiä pidätettiin. Konfliktin aikana on kuollut noin kaksikymmentä ihmistä, joista yksi amerikkalainen toimittaja. Ihmisoikeusjärjestö Limeddh on raportoinut pidätettyjen kidutuksista.

- Mistä Oaxacan kansanliikkeessä on kysymys alkuperäiskansojen näkökulmasta?
- Millaisia ovat rasismin muodot Meksikossa?
- Millaisia mahdollisuuksia on intiaanikylien yhteisöradioilla alkuperäiskansojen kulttuurin, identiteetin ja yhteisöjen muistin vahvistajana? Muun muassa nämä asiat ovat tapetilla Sosiaalifoorumissa.

Katso Sosiaalifoorumin ohjelma osoitteesta: http://www.sosiaalifoorumi.fi/