lauantaina, huhtikuuta 14, 2007

Paivitys Oaxacasta - APPOn neuvoston jasen pidatetty

Paivitys hullusta kaupungista, missa aamupaivalla 77-vuotias naapurinrouva, entinen hallituksen tyontekija, julistaa olevansa ensimmainen kapinallinen ja kertoo osallistumisestaan taisteluun ja siita miten antoi poliisien kuulla kunniansa, ja iltapaivalla tulee viesti ystavan pidatyksesta. “Ottivat kiinni Davidin”, ei muuta tietoa.

Iltapaivalla haastattelen toista naapuria, Margaritaa, jonka kanssa juttelin lokakuussa muutamana yona kotikatumme barrikadilla. Margarita kertoo, miten tiedonkulku oli organisoitu barrikadien verkoston, suojeltavien strategisten paikkojen ja vallattujen radioiden valilla. Han melkein itkee, puhuessaan kuolemantapauksista ja pettymyksestaan opettajien liittoon, joka hanen mukaansa jatti pulaan heita tukevat ihmiset palatessaan kouluihin, ja nauraa taas tuttua nauruaan. Margarita, kolmen lapsen aiti, ei perheensa takia enaa uskalla osallistua yhta aktiivisesti kuin syksylla, mutta sanoo barrikadilla valvotuista oista puhuessaan tekevansa saman uudelleen jos on pakko. Ja toistaa saman minka hanen aitinsa Esperanza sanoi viimeisena yona barrikadilla, Brad Willin kuolinyona kun kaikki tiesivat PFPn tulevan kaupunkiin, “Toivo kuolee viimeisena”.

Illalla Barricada-nimisen lehden esittelytilaisuus. Ihmiset yleisosta puhuvat barrikadeista ja niiden merkityksesta tiloina, jotka toivat yhteen kaiken ikaisia ja –taustaisia ihmisia. Paitsi puolustuskeino, barrikadit olivat kohtaamispaikkoja, joissa yliopisto-opiskelijat ja kotiaidit, teinipojat ja duunarit toimivat yhdessa tasavertaisina, unohtaen hetkeksi yhteiskunnallisen asemansa. Yksi puhujista on Davidin, pidateyn pojan sisko. Hanen aanensa pettaa heti alussa. Han kertoo miten han ja hanen veljensa, jotka aina toivoivat syntyneensa vallankumouksen aikaan, nakivat Oaxacan liikkeessa valtavasti toivoa.

Davidin olinpaikasta on lahinna huhuja. Hanen ystavansa ovat etsineet hanta koko paivan, yhdesta saakka jolloin hanet otettiin kiinni. Pidatyksen tehneet olivat siviilivaatteissa ja ajoivat punaista autoa ilman rekisterikilpia. Kuulemma hanta syytetaan perusteettomasti huumeiden hallussapidosta, ja hanet on hakattu niin huonoon kuntoon, etteivat poliisit halua kenenkaan nakevan hanta samana iltana.

Seuraavan paivan Noticias-lehdessa on enemman tietoa Davidin pidatyksesta. David Venegas Reyes, opiskelija ja APPOn neuvoston jasen, pidatettiin vakivaltaisesti Oaxacan keskustassa perjantai 13.4. klo 13.15. Hanesta ei ollut pidatysmaaraysta mutta hanta syytetaan huumeiden hallussapidosta. Pidatyksen nahnyt ihmisoikeusjarjesto Limeddhin lakimies Isaac Torres kertoo pysahtyneensa juttelemaan Davidin kanssa kadulla, kun kahdeksan poliisia laskeutui autosta ja osoitti hanta aseilla. Poliisit heittivat Davidin maahan ja alkoivat pahoinpidella hanta, ja kehoittivat virallista pidatysmaaraysta tivanneen lakimiehen siirtya kauemmaksi ellei halua ongelmia.

Davidin olinpaikasta ei lehdessakaan tietoa. Kidutusta pelkaavat perheenjasenet ja ystavat ovat ilmoittaneet hanet kadonneeksi. Eilen iltapaivalla jarjestettiin mielenosoitus, joka vaati Ulises Ruizin eroa ja 43 poliittisen vangin vapauttamista, ja mielenosoittajat vaativat myos tietoa Davidin olinpaikasta. Noin 200 mellakkapoliisia piiritti marssin lahtopaikan ja uhkaili mielenosoittajia, mutta ei saanut heita estettya lahtemasta liikkeelle. APPOn puhuja sanoi, etta syytteet huumeiden hallussapidosta on keksitty todellisten syytteiden puuttuessa, jotta Davidia voidaan kohdella kuin tavallista rikollista, vaikka han on ilmiselvasti vankina poliittisen osallistumisensa takia.

Onko tama edelleen tavallista, katoaako ihmisia usein? kysyy kaupungissa kaymaan tullut ystava, enka osaa vastata. Kaikki tietavat, ettei kaupunki ole niin rauhallinen kuin milta se vaikuttaa, mutta vaikeampaa on tietaa, miten paljon ja miten rumia asioita tapahtuu kulissien takana.