maanantaina, lokakuuta 30, 2006

Radio toimii, opettajien lakko jatkuu

Ensivaikutelma oli, että liittovaltion joukkojen tulo auttoi Oaxacan kuvernööriä palauttamaan Oaxacan kaupunki hallintaansa: panssaroidut ajoneuvot ovat jyränneet läpi APPO:n barrikadeista, ainakin 50 ihmistä on pidätetty, mielivaltaisia etsintöjä ja takavarikkoja tapahtuu poliisin jahdatessa APPO:n johtajia. 15-vuotias poika on kuollut saatuaan iskun liittovaltion poliisin (PFP) ampumasta kyynelkaasuammuksesta.

Tarkkailijoiden mukaan taistelu ei kuitenkaan ole päättynyt.

Tänään tiistaina on määrä järjestää kolme marssia Oaxacan kaupungissa. Radio Universidad toimii edelleen, ja antaa ihmisille ohjeita kuinka jatkaa vastarintaa. APPO on edelleen läsnä kaupungin jokaisessa korttelissa. Lisäksi opettajien ammattiliiton osasto 22 on tehnyt selväksi, että opettajat pysyvät lakossa aiemmista ilmoituksista huolimatta. Lisäksi eri osavaltioissa opettajat ovat ilmoittaneet lakkoilevansa Oaxacan opettajien tukemiseksi. Mexico Cityyn on suunniteltu suurta marssia, jolla vaaditaan liittovaltion poliisin välitöntä vetäytymistä.

Ennen sunnuntaista invaasiota monet ihmiset väittivät, että liittovaltion joukkojen tunkeutuminen Oaxacaan ei tule murskaamaan liikettä, vaan pikemminkin vahvistamaan sitä. Tänään on monia merkkejä, joiden mukaan heidän arvionsa saattaa hyvin käydä toteen. APPO:n liittolaiset ottivat haltuunsa hallituksen radioaseman eilen Guelataossa, pienessä kaupungissa vuorilla kahden tunnin päässä Oaxacasta.

Lähde: Gregory Berger, Narco News