sunnuntaina, lokakuuta 29, 2006

Solidaarisuuspyyntö Oaxacasta, Meksikosta

Solidaarisuuspyyntö Oaxacasta, Meksikosta. Osavaltion asukkaat ovat kuukausien ajan vaatineet kuvernöörinsä eroa, ja tällä hetkellä tilanne näyttää todella kireältä. Eilen on ammuttu kolme ihmistä, muun muassa Indymedian kuvaaja.

Oaxacan kaupungin keskusta on monta kuukautta ollut osavaltion kuvernööri Ulisez Ruizin eroa vaativien mielenosoittajien hallussa. Osavaltiossa ei tällä hetkellä ole hallintoa eikä poliisia. Protestit alkoivat opettajien lakosta toukokuussa, mutta kun kuvernoori vastasi lakkoon komentamalla aseelliset voimat haatamaan opettajat keskustasta, suuri osa Oaxacan asukkaista asettui tukemaan opettajia ja vaatimaan lukuisista ihmisoikeusloukkauksista ja korruptiosta syytetyn kuvernoorin eroa. Keskustan kadut on suljettu barrikadeilla, opettajat istuvat kaduilla viidetta kuukautta, ja keskeiset rakennukset kuten oikeustalo ja kuvernoorin toimisto ovat mielenosoittajien hallussa.

Lokakuun alussa armeijan helikopterit kiersivat matalalla kaupungin ylla ja asukkaat pelkasivat armeijan hyokkaysta. Sita ei kuitenkaan tullut, ja viime viikot tilanne on ollut rauhallisempi. Neuvotteluja on kayty mutta tuloksetta, ja talla hetkella tilanne on taas kiristynyt.

Oaxacan kuvernoori Ulisez Ruiz Ortiz on antanut mielenosoittajille kolme vuorokautta aikaa poistua kaupungin keskustasta, alkaen eilen perjantaina klo 00.00. Mielenosoittajien liike, APPO (Asamblea Popular de los Pueblos de Oaxaca eli vapaasti kaannettyna Oaxacan kansankokous tai vaenkokous), puolestaan antoi kuvernoorille 72 tuntia jattaa eroanomuksensa. Talla hetkella oaxacalaiset pelkaavat aseellisten joukkkojen hyokkaavan haataakseen mielenosoittajat keskustasta.

Oaxacassa on eilen ammuttu kolme ihmista. Yksi heista oli New Yorkin Indymedian kuvaaja. Ampujat olivat silminnakijoiden ja valokuvien mukaan siviilipukuisia kuvernoori Ulisez Ruizin palkkaamia ihmisia.

Eilisen levottomuuksien jalkeen Meksikon presidentti Vicente Fox on julistanut lahettavansa liittovaltion poliiseja Oaxacaan.

Paikalliset pelkaavat aseellisen hyokkayksen lisaksi sita, etta mediassa mielenosoittajia syytetaan kuolemista - Hesarissakin kirjoitetaan paikallisten viranomaisten syyttavan vasemmistoaktivisteja. Tuntuu, etta kansainvalinen tuki olisi todella tarkeaa, eli jos siella joku ehtii miettia jonkinlaista solidaarisuusaktiota esim. Meksikon suurlahetystolla, sellaista kaivattaisiin kipeasti, ASAP.

Mietimme myos, etta pyytaisimme teita jarjestamaan tukikeikan, koska monilla ihmisilla on taalla, yhdessa Meksikon koyhimmista osavaltioista, taloudellisesti entista tiukempaa. Turistien kaikkoaminen on vienyt monilta tulot, opettajat ovat olleet ilman palkkaa kaksi ja puoli kuukautta ja sanovat pystyneensa jatkamaan vain oaxacalaisten solidaarisuuden ja lahjoitusten ansiosta. Kiireellisinta talla hetkella on kuitenkin saada kansainvalista huomiota tilanteelle ja painostusta hallinnolle, koska vakivalta ja repressio on talla hetkella suurta.