torstaina, marraskuuta 02, 2006

Tilanne Oaxacassa eilen keskiviikkona

Radio Universidad on toiminut viime viikkoina Oaxacan liikkeen tärkeimpänä kommunikaatiokanavana. Liittovaltion joukot ovat sunnuntaina alkaneen invaasion aikana toistuvasti pyrkineet estämään radion toimintaa. Eräässä vaiheessa radioaseman ja Santa Lucia del Caminon alueen (paikka missä Brad Will ammuttiin) sähköt katkaistiin. Yliopisto "Benito Juarez of Oaxaca" teki julkilausuman, jossa tuomittiin poliisin pyrkimykset puuttua yliopiston omaisuuteen. Yliopiston rehtori Felipe Martinez ylisti radiolähetyksessä ihmisten sankarillista asennetta ja kehotti jatkamaan vastarintaa.

Liittovaltion joukkojen invaasio käynnistettiin sunnuntaina samaan aikaan, kun opettajien ammattiliiton osasto 22:n johtaja oli Mexico DF:ssä neuvottelemassa lakon lopettamisesta. Osasto 22:n puhemies on kuitenkin sanonut, että nykyisissä olosuhteissa lakkoa ei lopeteta. Viisi kuukautta kamppailleet opiskelijat ovat olleet useita viikkoja ilman tuloja, samoin kuin osavaltion terveydenhuollon työntekijät, jotka myös tukevat liikettä.

Turismi ei ole mahdollista, vaikka turistit itse haluaisivat kaupunkiin. Poliisi on sulkenut Oaxacaan johtavat tiet estääkseen APPO:n kannattajia pääsemästä kaupunkiin.

Tällä hetkellä PFP miehittää zocaloa, missä he eivät salli pääsyä kymmentä henkilöä suuremmille ryhmille. PFP miehittää myös Parque del Amoria, ja ovat sulkeneet sen täysin. APPO:n leiri, joka oli aiemmin zocalolla, on nyt Santo Domingossa.

Viime päivinä kaupungissa on järjestetty myös Ulises Ruizin kannattajien marssi. Marssi koostui käytännössä perheistä, jotka kuuluvat business-piireihin tai työskentelevät hallitukselle.

Kuolleiden päivän vietto näkyy kaduilla. Jalkakäytävät zocaloon johtavalla kadulla ovat täynnä alttareita ja perinteisiä hiekkamaalauksia.

Lähde: Nancy Davies, Narco News